nabore.bg

Докторе, защо?

Безценните свойства на фибрите

Модерната медицина, и по-специално диетологията, доказва ползите на водноразтворимите и неразтворими фибри за правилното усвояване на храната, стомашно-чревната детоксикация и подобряването на перисталтиката. Фибрите оказват както механично, така и химично действие върху натрупаните отпадни молекули из микрогънките по повърхността на тънките черва. Те се свързват с различни активни вещества и ги „извозват“ извън тялото, преди последните да се превърнат в токсични агенти, способни да преминат в тъканите на чревните клетки, а оттам и в кръвообращението. А големият обем на набъбналите фибри създава чувство за засищане.

Индийският бял живовляк (Plantago Psyllium) e ценен заради неговите фибри. Те не могат да бъдат смлени от стомашните киселини и ензими, нито пък да бъдат абсорбирани през клетъчните мембрани. Потопени във вода, разтворимите фибри набъбват и поемат токсичните вещества. В контакт с вода неразтворимите влакна образуват желиран клей, който натрупва маса в изпражненията, трие се в стените на червата и така стимулира перисталтиката, което води до лесно и редовно изхождане.

Употребата на индийски живовляк се смята за безопасна и не води до зависимост. Проучвания за прием на псилиум за периоди от няколко месеца до една-две години доказват, че билката няма странични ефекти. Може да се приема с други медикаменти и като част от ежедневното меню.

Чрез приемането на растителни фибри се избягват отрицателните странични действия, съпътстващи използването на редица средства срещу запек. Характерно за псилиума е не бързото, а трайното и безвредно действие.

Подходящ е за дълготрайна употреба без да нарушава перисталтиката и да води до лениви черва. Действа меко и с натрупване, като не предизвиква неприятно усещане на болка и дискомфорт. Поради липсата на странични ефекти псилиумът се препоръчва пред всички останали разхлабителни. Важно е фибрите да се приемат с повече вода, за да набъбнат и да се постигне желаният ефект.

Във вегетарианските си капсули LaxaL (Лаксал) съдържа единствено биопсилиум и е едно от най-безвредните и ефикасни средства за борба със запека. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Търсете в аптеките! 

 

www.botanic.cc