nabore.bg

Дом и двор

Без паника: Изгонете мухъла от къщата

Не поставяйте мебелите в стаите до външните стени на апартамента

 

 Мнозина се паникьосват, когато видят следи от мухъл в къщи. Неприятната изненада бързо може да се отстрани, ако спазваме някои важни правила.

*  Контролирайте въздушната влажност. Закачете на стената влагомер и не позволявайте влажността да се покачва над 60%. Ако имате термомостове, опитвайте се да поддържате още по-ниска влажност, например 50%.

* Температурата на вътрешната повърхност на стените не бива да се различава от температурата на въздуха в помещението с повече от 3°C. Много е важно

 

топлоизолацията да отговаря

 

на строителните изисквания.

* Проветрявайте правилно. За целта трябва няколко пъти дневно да се отварят широко прозорците за по 5-10 минути. Продължителното проветряване е погрешно, защото може да доведе до изстиване на стените.

* Не изключвайте отоплението, когато отсъствате за кратко, например през деня, докато сте на работа. Това води до изстиване на стените и увеличаване на вероятността за образуване на мухъл. Най-добре оставяйте отоплението в икономичен режим, например на 16°C. При повечето радиаторни вентили това отговаря на позиция „2“.

 * Температурата във всички стаи на жилището трябва да се поддържа по възможност еднаква. Това ще предотврати и измятането на вратите, които се намират между топли и студени помещения. Влизащият от топлите помещения въздух при изстиването си

 

увеличава относителната си влажност

 

значително. Важно е да не се допуска временното затопляне на студена стая чрез отваряне на вратата към по-топла. Затоплянето трябва да стане чрез собственото отоплително тяло.

* Шкафове, секции, меки мебели и други трябва по възможност да не се поставят до външни стени. Затрудняването на въздухообмена в пространството до стената довежда до изстиването ѝ и поява на мухъл. Ако поставянето до външна стена не може да бъде избегнато, добре е поне да се остави пространство от 10cm в което въздуха да може да циркулира свободно. Ако и тази мярка не може да бъде взета, трябва зоните зад мебелите да бъдат топлоизолирани допълнително.

 

Наборе.бг