nabore.bg

България

Чудеса: Бедна старица получи къща за подарък

В началото 84-годишната Цветана отказвала да се нанесе в новия си дом

 

Австрийска фондация дари 84-годишна жена от община Роман с малка къщичка, в която да живее. Подаръкът в планинското селце Курново дошъл в края на декември, но първоначално старицата упорито отказвала да го приеме.

“Не съм свикнала да седя там. Хубаво е, ама като не съм свикнала, на мен не ми е хубаво. Влизах, ама не съм седяла там много. Бегах си”, обяснявала Цветана Иванова. Всъщност жената не искала да напусне стария си дом, който по думите на съселяните й представлявал “кухня с навес”. Хората в Курново дори започнали да предполагат, че тя не иска да приеме къщата, защото не е пригодена за възрастен инвалид и количката й няма как да влезе през вратата.

В крайна сметка инатът на жената бил преодолян и тя се нанесла да живее в новия си дом в началото на 2015 година - буквално преди дни. Фондацията избрала да помогне именно на баба Цветана, тъй като е бедна и самотноживееща, разказва кметът на Курново Марин Даскалов. В къщичката има една стая, кухня, баня и предверие. Голяма е около 40 кв.м. Внучката й от Мездра в момента живее при нея, обяснява още Даскалов. Другите роднини на бабата са починали.

От фондацията дори са осигурили дърва за огрев през зимата на възрастната жена. 

 

Наборе.бг


Подаръкът е оборудван с една стая, кухня, баня и предверие.

Подаръкът е оборудван с една стая, кухня, баня и предверие.