nabore.bg

България

25 години пенсионерът Бай Васил чака хабер от президенти и премиери

86-годишният жалбописец иска да оправят 4 км път до забравеното от Бога село Кестен

 

За последните 25 години никой големец не е отговорил на стотиците молби, жалби и изложения на пенсионера Васил Шайков от девненското село Кестен. Нито Росен Плевнелиев, Георги Първанов, Петър Стоянов или Желю Желев, нито премиер, министър или депутат, нито която и да е друга височайша особа. Никой.

Повечето писма на 86-годишния бай Васил до институциите са за най-тежкия проблем на затънтеното родопско селце - последните 4 километра от пътя стоят неасфалтирани от памтивека. Колите се чупят, рейсът спира на съседното Жребово и не идва до Кестен, та затова хората трябва да стават в 5 часа, за да отидат пеш дотам и да се качат. Някога тук са живеели около 300 души, сега по списък са 84, но реално са 50-60. Няма нито един ученик, младите са само двама. Липсата на училище, път, здравно обслужване и канализация е прогонила хората.

Бог високо, цар далеко. Но за управниците Кестен сякаш е най-далеко, забравено и от бога, и от царя, и от тях самите.  

Ала въпреки глухото мълчание на държавните институции бай Васил не се предава. Сега се кани да пише и до новата власт. Пише писмата си на стара пишеща машина “Хеброс”, каквито отдавна няма, слуша новините по 50-годишното си радио “Селена” и отвреме-навреме вдига телефона, за да уточни някой адрес. “Едно време жалбата беше голяма работа, хващаше дикиш, търчаха шефове. Днес няма тежест, защото властта е глуха за хората и няма срам, когато обещава”, казва Васил Шайков и очите му святкат. Подредил е жалбите по години и по проблеми в папки. Спомня си за времето преди 89-та година, когато на крайграничните села се обръщало внимание. В Кестен работели цехове, имало училище и здравна служба. Днес тук лекар не е стъпвал от години. Съпругата му Елена починала преди година.

За какво ли не е писал бай Васил до големците - и за липсата на вода и нови тръби, и за пътя, и за докторите, писал на президента и за селския бик Боян, който вече е остарял и поколението му се израждало. И винаги едно и също - никакъв отговор.

Жал му е за селцето, че един ден ще се затрие и на мястото на хората ще дойдат мечките, вълците и дивите прасета.

 

Наборе.бг


Бай Васил Шайков

Бай Васил Шайков