nabore.bg

Пред телевизора

Дълголетие: Бай Мишо Топалов бе най-възрастният телевизионен водещ

 Старият журналист работил като куплетист в кабаре, малкият екран го откри на преклонна възраст

 

Михаил Топалов, който напусна този свят преди няколко години, бе най-старият телевизионен водещ у нас. Бил е кавалерист от Българската армия, участва във войната. Работил е и като куплетист в кабаре. Доста по-късно бай Мишо става стенограф и журналист. Когато навършва 60 години, главният редактор на в. „Вечерни новини” му обяснява, че трябва да напусне работа.

След известно време Топалов започва да води рубрики в няколко телевизии. Трябва да води двучасово предаване пет пъти в седмично за заплата от 200 лв. След това открива и интересната си и закачлива ретрорубрика в телевизия СКАТ – това е авторското предаване за случки от миналото.

 

Там заплатата му била със 100 лв. повече.

 

Михаил Топалов бе на трудовия си пост в СКАТ почти до 90-тата си годишнина (роден е през 1921 г.), където го завари смъртта. Бай Мишо остави на поколенията 38 книги, като за издаването на последната бе заложил жилището си.

Пред приятелите си приживе, Топалов обичаше да разказва, че от 1935 до 1940 г. животът в България е бил най-хубав. Тогава бащата на журналиста работил като колбасар, в България имало работа за всички, циганите до един били с препитание. През 1939 г. започнала войната, а след 40-а започнало нямането. У нас дойдоха 600 000 войници на Вермахта, всеки носеше по 35 000 лв. за живот, но ги даваха за проститутки. Преди те да дойдат, една такава взимаше за услугата по 30-40 лв. Но после цените скочиха на 300-400 лв., спомняше си с усмивка ветеранът.

По време на преврата на 9 септември 1944 г. бай Мишо взел участие

 

в превземането на министерството на войната.

 

„Когато взехме властта, намерихме празни каси, празни хамбари и раздаден добитък. И при това положение правителството обяви война на германците. И така гладът стана още по-жесток. Бозата беше лукс, а проституцията взе невиждани размери”, обичаше да се връща към тези събития Топалов. Той получавал като офицер каварелист 2500 лв. заплата, а един обяд вече струвал 500 лв. Инфлацията просто смачквала хората. По спомените на стария журналист, написано в ново време, чак през 50-а година нещата се пооправили и хората вече имали пари да ходят дори на курорти.

През 50-те години извикали бай Мишо в милицията да го разпитват защо разправял, че преди войната се живеело по-добре. „Отговорих им просто – преди баща ми беше колбасар

 

и черпех с луканки приятелките си,

 

а сега (беше 1956 г.) - от 12 години не съм виждал суджук”, разправяше сладките си спомени телевизионният водещ.

Колкото до телевизията, бай Мишо чул за първи път думата телевизия през 1935 година. Тогава един немски инженер – фон Брайн, дошъл в София да изнася лекции какво е това. Казвал, че е като кино, но се гледа вкъщи. Софиянци му се смеели, че говори измислици. Немецът прожектирал един филм, от който софийската публика нищо не разбрала.

До края на дните си Михаил Топалов не спираше да гледа телевизия. С приятели обсъждаше и критикуваше водещите. Не скриваше, че някои от тях го дразнят – не са артистични, не са остроумни, не са духовити. И всички четат готови текстове, а той почти 90-годишният говори пред камерата ей така – направо. При това всичките му исторически предавания бяха с външни снимки - по градинките и улиците на София.

 

Д-р Боян ЗАХОВ


Почти 90-годишният журналист Михаил Топалов

Почти 90-годишният журналист Михаил Топалов

Ветеранът на словото с част от книгите си

Ветеранът на словото с част от книгите си

Елисавета Багряна - вдясно от нея е Мишо Топалов. Снимка - архив Тодор Славчев.

Елисавета Багряна - вдясно от нея е Мишо Топалов. Снимка - архив Тодор Славчев.

Горе - кориците на три от книгите на журналиста ветеран.

Горе - кориците на три от книгите на журналиста ветеран.