nabore.bg

България

Майсторът на четката: Автопортретите на Йоан Левиев

Софийската градска галерия показва 30 изображения на живописеца от Пловдивската школа

 

По повод 80-годишнината на известния български художник Йоан Левиев, Софийската градска художествена галерия представя изложба с негови автопортрети. В нея ще видите живописни платни, графики и рисунки. Изложбата е с творби от СГХГ, художествени галерии от страната и частни колекции. Откриването ще бъде на 27 януари, вторник, от 18.00 часа.

Йоан (Йони) Левиев е сред познатите и утвърдени имена в българското изкуство, свързани с монументалната линия, започнала у нас в началото на 60-те години. Той е важна част от пловдивската група художници монументалисти, включваща Христо Стефанов, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Георги Божилов-Слона.

Йоан Левиев (1934 – 1994) е роден в Пловдив. Творческият си път започва през 1952 г., когато е приет във ВИИИ „Николай Павлович“, София. През 1958 г. завършва специалност „Монументално-декоративни изкуства“ в класа на проф. Георги Богданов. От 1960 г. участва във всички изложби на СБХ, както и в представителни сбирки на българското изкуство в Париж, Брюксел, Токио, Москва, Милано,Торино, Ню Йорк, Мексико, Будапеща, Прага, Букурещ, Виена и др. Носител е на множество награди.

Експозицията в София представя над 30 автопортрета, както класически така и „скрити“, вмъкнати във фигурални композиции, в рисунки и в проекти за стенописи и мозайки, рисувани между 1953 и 1993 година. Голяма част от изследователите на творчеството му изтъкват същественото място, което заемат автоизображенията на Йоан Левиев, но до този момент те не са събирани в обща изложба. Включените автопортрети от различни години внушават респект към художника, но пораждат и не малко въпроси за съдбата, личността и философията на твореца изобщо.

Показаните автопортрети повдигат само завесата към личността и философията на Йоан Левиев. И те, както и останалите негови творби, въздействат с монументалността си, с тежките и плътни живописни маси и монолитни цветове. Дори и в малкия формат и камерните произведения, той остава верен на себе си и на монументалното.

След София изложбата ще бъде показана в Градска художествена галерия –Пловдив. Идеята за организирането й е на дъщерята на художника Йоана Левиева–Сойър.

Експозицията може да се види от вторник до събота в часовете от 10.00 до 19.00. В неделя галерията работи от 11.00 до 18.00, а в понеделникът е почивен ден.

 

Наборе.бг

 


Разговор на чаша кафе, 1970 Художествена галерия – Стражица

Разговор на чаша кафе, 1970 Художествена галерия – Стражица

Художникът на скелето, 1974 Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

Художникът на скелето, 1974 Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово

Флорентински автопортрет, 1961 Собственост семейство Левиеви

Флорентински автопортрет, 1961 Собственост семейство Левиеви

Голямата клоунада, 1991 НМБИИ

Голямата клоунада, 1991 НМБИИ

Автопортрет Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен

Автопортрет Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен