nabore.bg

Архивите са живи

Имало едно време: Автомобилите изместили камилите в Родопите през 20-те години на XX век

През 1925 г. група ентусиасти създава организация за развитие на автомобилното дело у нас. Покровителствена от двореца, на следващата година тя е осветена като Български царски автомобилен клуб (БЦАК). Председател е испанският пълномощен министър Хосе де Ромеро и Дусмет, главен секретар е виконт Жан д'Амонвил. През 1927 и 1928 г.

Царският автомобилен клуб успява да преобърне мисленето

 

дори в затънтените Родопи.

 

До влизането на автомобила тук търговците използвали услугите на камили. Бензиновата конкуренция плаши водачите на кервани и те започват война, като тази в Англия срещу първите паровози. През ХIХ век собственици на дилижанси от Острова се нахвърляли върху самоходите и чупели машините.

В Родопите пък камиларите застилали пътищата с остри камъни, за да ги направят непроходими за пневматичните гуми. Някои от по-будните обаче бързо схващат,

 

че не могат да вървят срещу новото.

 

През 1924 г. търговецът Георги Чорбаджиев от Крумовград продава камилите и си купува лимузина. Георги е първият член на Царския автомобилен клуб в Родопите. Вторият, проумял прогреса, също е търговец. Българомохамеданинът Ахмед Юзейров става собственик на бензиново возило и член на клуба.

"Родопчани се плашели от всичко, свързано с институциите. И като се кажело "Царско", считало се е за недосегаемо", пише познавач на тамошните нрави. По тази логика Георги и Ахмед хем си карали колите, хем търговията им вървяла, защото минавали за "царски хора".

 

Наборе.бг

 

 


Така са изглеждали междуградските омнибуси в началото на XX век

Така са изглеждали междуградските омнибуси в началото на XX век

Такси, обслужващо хотелите в курорта Костенец. Снимки от сайта

Такси, обслужващо хотелите в курорта Костенец. Снимки от сайта "Изгубената България"

Куриозна снимка от Първата световна война - генерал Климент Бояджиев (в центъра) яхнал камила на фронта.

Куриозна снимка от Първата световна война - генерал Климент Бояджиев (в центъра) яхнал камила на фронта.