nabore.bg

Докторе, защо?

Добре е да знаете: Аспиринът отдалечава инфаркта и болестта на Алцхаймер

Аспиринът /активната му съставка е ацетилсалицилова киселина/ е достъпен и ефективен препарат за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Употребата му е задължителна част от лечението след поставен байпас, прекаран инфаркт или инсулт. Кардиологични проучвания сочат, че при редовно приемане на ацетилсалицилова киселина се снижава рискът от инфаркт с 44 %.

Редица изследвания подкрепят предположението, че аспиринът може да е надеждна преграда срещу болестта на Алцхаймер, рака на дебелото черво и туморите на простатата. Препоръчват се таблетки, които се разтварят в червата, а не в стомаха. Най-добре е да се пият по време на хранене.  Не е нужно да се взема по цяло хапче. Достатъчни са  около 100 -120 мг / т.е. 1/4 от таблетката, която е 500 мг/.

Противопоказания за редовно пиене на аспирин са: невъзможност на кръвта да се съсирва, язвена болест, увредени бъбреци и черен дроб, алергия към ацетилсалициловата киселина, някои автоимунни нарушения и др. Задължително е преди да пристъпите към подобна профилактика да се съветвате с вашия кардиолог.

 

Наборе.бг