nabore.bg

Архивите са живи

Аспарух Лешников – любимец на Гьобелс и Рузвелт?

  • “Комедиен хармонитс” постига същия триумф в САЩ, какъвто “Бийтълс” години по-късно!

 

Ангелския глас на певеца Аспарух Лешников-Ари открива маестро Атанасов в софийското военно училище, а учителят му Петър Райчев разбира, че такъв голям талант не е само за малка България. Заедно с Иван Вульпе му помагат да замине за Германия, където печели стипендия от Берлинската консерватория между 180 кандидати!

Находчивият Лешников сформира мъжки вокален състав - “Комедиен хармонитс” , който

 

за нула време покорява не само цяла Германия,

 

но и останалата Европа. Самият Ари става любимец на Гьобелс, който като министър на пропагандата в Третия райх спомага за турне на секстета в САЩ, като групата успява тотално да покори янките и да ги хипнотизира с великолепните си гласове. Грандиозният им успех в Америка се равнява на онзи, постигнат по-късно от легендарната четворка “Бийтълс”! Дори и президентът Рузвелт искрено се възхищавал на ангелогласите. Скоро и седмото изкуство открива Ари - той се снима в много филми и то с партньорки от класата на небесната Марлене Дитрих!

Но както гласи поговорката, че много хубаво не е на хубаво, същата орис постига и “великолепната шесторка” – Гестапо надушва, че трима от състава са евреи! Те веднага се покриват, но Лешников не успява да намери достойни заместници

 

и съставът почва да бере душа.

 

Проумял, че в Германия настъпват тежки времена, българският славей се завръща в родината си. И този, който е изпял по блестящ начин незабравимите шлагери “Не чакай ме”, “Белокаменна чешма” и “За нашата раздяла”, за дълго се разделя с възможността да пее и концертира, защото изпада в немилост. Макар по издадени плочи, световна слава и брой на концертни турнета да няма равен у нас, наклеветяват го, че бил любимец на “фашиста Гьобелс” и Ари остава без работа. Стигнал дори до там да мете софийските улици, за да си изкарва прехраната.

В края на живота съдбата му се усмихва, макар и с половин уста – в ГДР го награждават със златен медал (!) за заслуги към немската култура! И едва тогава

 

народната власт у нас си посипва главата с пепел,

 

разрешавайки му великодушно “Балкантон” да издаде дългосвиреща плоча с най-големите му хитове. А когато през 1978 г. българският славей отлита в отвъдното, година по-късно го награждават посмъртно с орден “Кирил и Методий”.

За ордена малцина знаят, но има ли българин на зряла възраст, който да не е слушал “Не чакай ме” или “Белокаменна чешма”? Защото такъв глас се ражда веднъж на сто години!

 

Георги КАРДАНОВ

 


Аспарух Лешников - прекрасният глас, вълнувал няколко поколения българи. Снимка Фото Папакочев, 1936 г.

Аспарух Лешников - прекрасният глас, вълнувал няколко поколения българи. Снимка Фото Папакочев, 1936 г.

"Комедиен хармонитс"

Една от последните снимки на певеца - 1977 г.

Една от последните снимки на певеца - 1977 г.