nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Арсенал: Добре въоръжени пенсионери

Какво се случва с разрешението за притежаване на оръжие, когато полицаят или военният се пенсионира? Нищо, защото въпреки олекотения режим, по който то е придобито, разрешителното се води на индивида - той го носи със себе си и след напускането на системата, твърдят експерти.

Повече от половината случаи, в които някой използва неправомерно лично оръжие, са свързани с бивши и настоящи служители на МО и МВР. Това може да се подкрепи от статистиката за законните притежатели на късо нарезно оръжие, с думи прости - пистолет.

Според МВР в момента около 130 000 частни лица притежават един или повече пистолети. От тях близо 74 000 са бивши и настоящи служители на МВР и МО. И трябва да отбележим, че тези служители и пенсионери притежават въпросните оръжия в качеството си на частни лица, а не в рамките на служебните си задължения, които се изпълняват със зачислено им служебно оръжие.

Защо се оказва така, че бившите и настоящи служители на силовите ведомства са по-масово въоръжени от редовите българи, въпреки че на теория всеки български гражданин има равно право да притежава огнестрелно оръжие? Отговорът на този въпрос се крие във факта, че за настоящите служители на МО и МВР е доста по-лесно да се сдобият с разрешително за носене на оръжие.

 

Наборе.бг