nabore.bg

Интервю

Археологът проф. Николай Овчаров: На хората им дойде до гуша от избори

* Кабинетът ще изкара пълен мандат 

 * Археолозите не могат да използват държавните пари “за да си чешат крастата”

 

Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново, син е на археолога проф. д-р Димитър Овчаров. Завършва история в Софийския университет. Доктор е на науките с дисертация на тема „Вардарска Македония през XIV в. и мястото на Охридската област в нея“ (1998). Старши научен сътрудник в Археологическия институт с музей към БАН (1994).

- Накъде върви днес България, проф. Овчаров? Бихте ли дали някакъв съвет на нашите политици в дните, когато светът преживява украинскита драма?

- Имам, разбира се, мнение като гражданин. Съзнателно не влизам в политическата сфера, макар и да ми е предлагано многократно от политически партии, но аз смятам, че моето поприще е друго. В ситуацията, в която се намираме, е много трудно да се даде съвет. Смятам, че България днес като цяло изпълнява правилно своите задължения. Не е лесна ситуацията. Не е лесно да се застане срещу Русия, защото знаем какво Русия е направила за България. Не толкова за България, колкото за българите - има известна разлика. Трудно е да се каже кой е кривият и кой е правият в международната ситуация, в която се намира светът и Европа. България е подписала споразумение с Европейския съюз, което я задължава да изпълнява своите ангажименти. Естествено с правото на глас, което има. България според мен в момента води една реална политика, не популистка. Така че, по-добре е действително ние да си изпълняваме задълженията си. Достатъчно популизъм видяхме през последните години.

-През последно време се смениха няколко правителства. Мислите ли, че настоящото ще успее за изкара пълния си мандат?

- Още преди това правителство да дойде на власт, направих прогноза, че то ще се състои от четири партии, както се и оказа. И второ - че ще изкара четири години. Последните проучвания на социолозите потвържадавт това. Макар че ГЕРБ се ползва с около 20 процента подкрепа. Това не означава любов към ГЕРБ, а че на българите им дойде до гуша от избори и от политическа нестабилност. Това в момента може би не е най-добрият кабинет, но е единственият възможен и трябва да му се даде възможност да внесе спокойствие в страната. Аз виждам 4-годишно управление на правителството.   

- Каква е равносметката ви за 2014 година като археолог?

- Беше една трудна година, в която поради немарливостта не предишното правителство и специално министърът на културата Петър Стоянович и на министърът на финансите Петър Чобанов сезонът на Перперикон (и не само там), беше забавен страшно много. С месеци. Някъде започна да се работи в началото на август. И през тази тежка година, с много дъждове, ние завършихме своята работа. Но да не говорим вече за миналото, важното е, че българските археолози, дори в такова тежко време, причинено от политическите противоречия в България, успяха да свършат своята работа. Що се отнася до мен, започнах макар и късно в Перперикон и с отпуснатите допълнително от служебното правителство пари се направиха едни прилични разкопки. За съжаление не можахме да постигнем целите, които си поставихме за 2014 г. - разкриването на Акропола на Перперикон. Слава Богу, тази година имаме добро финансиране, и ще успеем да завършим проучванията. Това е толкова важно, освен от чисто външна гледна точка, защото ще може този може би най-важен археологически обект от страната да бъде цялостно проектиран и по европейските програми той да бъде реставриран и възстановен. Това е от първо значение за културния туризъм в България.

- Само Перперикон ли е предизвикателство за вас?

- За миналата година имах и други проекти, които също са много важни и се развиват в перспектива. Става дума за Мисионис - един античен град в околностите на Търговище, който навремето започна моят баща Димитър Овчаров. Дълги години той беше спрян. Сега с пари на община Търговище и с държавни средства, ние направихме вече наистина мащабни разкопки. Още първите разкопки показаха действително едно невероятно градоустройство, много подобно на това на Перперикон. Този обект е съвсем в началото си и съм убеден, че след няколко години ще има същия успех, какъвто има и Перперикон. Това е другото нещо, което започнахме и което ще продължи през 2015 г. 

- Имаше проблеми с приоритетите на финансиране на различните обекти. Как ще се развият нещата през тази година?

- Така е. Надявам се да не се повторят нещата тази година. Миналата година министър Стоянович си изми ръцете грубо казано и предложи на няколко човека, археолози да си определят сами обектите. Нали разбирате какво означава това? В България има 43 000 обекта, всеки български разкопвач или община казва, че неговото е най-хубавото. Нелоши са и финансите - 2 милиона и 300-400 хиляди лева. С тази сума бяха финансирани 115 обекта. Представете си за какво става дума. Парите се разхвърлят - по 5-10 хиляди лева и в крайна сметка ефектът бе нищожен, да не кажа никакъв. Моето мнение, вече и като съветник на министъра на културата Вежди Рашидов, е парите да бъдат концентрирани в наистина приоритетни обекти. Естествено, много хора ще попитат какво значи приоритетни обекти и, че Овчаров иска да си вземе пари за Перперикон. Няма да засегна интересите на моите колеги. Важното е друго - тези пари, колкото ги има, те трябва да бъдат насочени към няколко обекта. Например 10 или 15, но такива, които наистина имат значение за развитието на общините, в които те се намират. Археолозите са длъжници на обществото. Ние не можем да използваме държавните пари, образно казано, “да си чешем крастата”. Това, което ние правим е с цел да се развива културният туризъм в общините.

Интервю на Адриана ЧАНЕВА

Вестник "Златна възраст" 


Проф. Николай Овчаров

Проф. Николай Овчаров

Археологът е и тамплиер

Археологът е и тамплиер

Проф. Овчаров с част от находките си

Проф. Овчаров с част от находките си

Бащата на Николай Овчаров също е известен археолог - проф. Димитър Овчаров, вече покойник.

Бащата на Николай Овчаров също е известен археолог - проф. Димитър Овчаров, вече покойник.