nabore.bg

Докторе, защо?

Нашето здраве: Апнеята може да е животозастрашаваща

Хъркането при сънната апнея е сигнал за блокиране на въздуха по  дихателните пътища за кратко време, докато човек спи. При нея меките тъкани в стеснената зона на дихателните пътища прилепват и въздухът не може да премине. Дишането може да спре за 20 до 40 секунди, при което спящият се събужда, шумно поема въздух и отново заспива. Това може да се случи много пъти през нощта. От този проблем страдат по-често мъжете.

Симптомите на сънната апнея са сутрешно главоболие, сънливост през деня, поради нарушаване на качеството на съня, хъркане и спиране на дишането нощем, рязко събуждане поради недостиг на въздух,

 

пресъхване на устата и дискомфорт в гърлото.

 

 Намаляването на нивото на кислорода в кръвта нарушава дейността на сърцето и мозъка. Всичко това може да провокира повишаване на кръвното и нивото на кръвната захар, депресивни състояния, импотентност и намалено сексуално желание.

Сънната апнея е опасна за по-възрастните хора, при които сърцето и белите дробове са вече физиологично увредени.  Тя кара хората да изпадат в депресии и проблеми с паметта. Състоянието се диагностира като се измерва въздушния поток в дихателните пътища, белите дробове, следи се сърдечната дейност и дейността на мозъка по време на сън.

 

Налага се консултация с невролог,

 

 кардиолог, отоневролог. Много често проблемът остава незабелязан, тъй като в будно състояние при пациентите не се наблюдават дихателни проблеми. Истинската опасност се проявява по-късно, когато по-възрастните пациенти  не могат да се събудят сами, щом спре дишането им и може да се стигне до фатален край. Смята се, че причината е отпускане на мускулите във фаринкса и недостигът на кислород. Ето защо лечението е свързано с използване на апарати за поддържане на ширината на дихателните пътища, както и хирургични корекции, чиято ефективност обаче може да е временна.

 

Хората с апнея е добре да знаят

 

Добре е да спят на една страна или по корем, не по гръб.Да използват твърд матрак и невисока възглавница.

Стаята задължително да се проветрява преди лягане, а въздухът да се поддържа влажен.

Има специални ортодонтски апаратчета, които се поставят в устата през нощта, които улесняват дишането.

Да се пазят от настинки, хрема болно гърло, да ги лекуват още при първите симптоми.

Да избягват алкохолни напитки, особено вечер, както и сънотворни медикаменти.

Да се откажат от пушенето.

Да свалят излишните килограми, да се пазят от напълняване.

 

Наборе.бг