nabore.bg

Интервю

Полк. Ангел Тюфекчиев, шеф на Военния съюз: Метаните на Борисов пред Ердоган са проява на страх

У нас има политици под наем, не може да командва държава човек, който не е въртял и кръчма

 

О. р. полк. Ангел Тюфекчиев е роден в Ямбол. Завършва висше военно училище, има завършени две военни академии - българската и съветската, както и 27 години служба в Българската народна армия. Бил е начело на Независимия национален съюз на офицерите в България, дал основата на възстановения неотдавна Военен съюз (наричан също Военна лига) и днес е негов председател. 

-Вие оглавявате организация, която обединява експерти по националната сигурност. Коя според вас е най-голямата заплаха в момента за сигурността на България?

-Може да ви прозвучи странно, но според мен най-голямата заплаха за държавата са циганизацията, турцизацията и, разбира се, демографската катастрофа. Около 700 хиляди са циганите, близо 750 хиляди се самоопределят като турци. Турция е  сериозна заплаха за България. Метаните на Бойко Борисов не са случайни, те са проява на страх. Силна политика се прави със силна армия. Ние разпиляхме това, което имахме - а имахме най-силната армия на Балканите. Не случайно това признаваха навремето и в съветската военна академия. Ние дори нямаме официална доктрина за национална сигурност. Аз съм един от съавторите на доктрината за национална сигурност през 2009 г. Приеха я и ГЕРБ, и БСП. Предложихме кратко определение за националната сигурност: отбраната на страната. Макар и неофициално, тази дефиниция се прие.

-Не мислите ли, че проблемът с циганите у нас се използва за дестабилизация, за насаждане на страх и за купуване на гласовете им около избори?

-Да, така е. Обвиниха ме в расизъм. Защо? Оставили сме циганите да определят управлението ни. Каква е тази власт, която не може да ги постави на мястото им! Нима у нас има демокрация? Това е псевдодемокрация. Впрочем в България никога не е имало демокрация. От анализите, които правим в нашата организация, стигаме до убеждението, че едва ли не монархическият строй е най-демократичен - това в кръга на шегата. Ако някой твърди, че в България има национална сигурност, той или не разбира нещата, или е наивен оптимист. Бойко Борисов е обсебил властта. Игнорират президента по всевъзможни начини. Не може човек, който не е управлявал и кръчма, да командва държава. Спомням си характеристиката, която му направи Джеймс Пардю. Бившият американски посланик каза за Бойко Борисов - той е една мутра, която ще ползваме, докато ни е необходима. Бойко Борисов е едно недоразумение в политическия живот на България. И ако говорим за национална сигурност, първо него трябва да махнем. В цял свят двете силови министерства - вътрешното и на отбраната - взаимно се противопоставят  нарочно, за да може едното да съсече другото, ако някое от тях реши да предприеме радикални действия. Ето, полицията излезе да стачкува - и какво? Няма кой да й се противопостави! Ако имаше силна армия, тя щеше да им изземе функциите.

-Г-н полковник, всяка година намаляваме с 40 хиляди - колкото цял град. Ако това продължи, ще изчезнем като нация. Кои са виновниците? Възможно ли е да си отвоюваме България?        

-При тази ситуация е невъзможно. Отвоюването става с меч, а още преди 130 години дядо Славейков каза: не сме народ, а мърша. Днес Иво Христов казва, че 80 процента от българите са дебили, Вежди Рашидов също изрече нещо подобно. За съжаление в тези думи има голяма доза истина. Нещата са ясни, въпросът не е само да ги констатираме, а какво може да се направи. Не можем да си внесем хора отвън, трябва по някакъв начин да събудим този народ. Баща ми беше партизанин, майка ми - ятачка, свако ми - партизанин, леля ми - ятачка, баба ми учителка, дядо ми съдия, целият ми род е такъв. Открай време съм живял с мисълта за борба. Чувствах нуждата от противопоставяне на това, което беше преди. Завършил съм военно училище, после две военни академии. Майка ми и баща ми ми забраняваха да пиша където и да било, че съм син на родители, активни борци против фашизма и капитализма. Така бях възпитан. Бил съм на три години, когато майката на Енчо Москов, леля Мара, идва вкъщи и вика на майка ми: вземай детето, има блокада в Ямбол, бягай, трябва да изнесем и нелегалния вестник “Народен другар”. Увиват оловните шпалти, аз рева до скъсване, защото това олово дразни кожата, и с един кабриолет ме карат до село Веселиново. Полицаите нищо не откриха нищо. После майка ми разправяше, че един месец не могла да измие телцето ми от оловото. “Чак тогава разбрах какво към направила”, казваше тя. Научих това едва когато станах на 25-26 години.

-Защо в България няма истинска средна класа? Тя би дала основите на една силна армия.

-Защото през 1990-1992-а чрез приватизацията бяха ликвидирани възможностите тя да бъде създадена. Днес икономиката ни е напълно срината. До 1989 г. България разполагаше с над 3000 завода от национално значение. В чужбина работеха 5000 наши фирми. Твърдят, че Тодор Живков оставил дълг от 9 милиарда долара. Но когато той бе свален, ние имахме да събираме 12 милиарда, които бяхме дали като заеми. Веднъж Живков заяви, че само от военнопромишления комплекс България печели годишно 2.5-3 милиарда долара. Днес у нас няма условия дори и за среден бизнес. Административните пречки са изключително големи, оттам започва корупцията.

-Неотдавна турският президент Ердоган беше на посещение в Гърция и поиска преразглеждане на Лозанския договор от 1923 г., но гърците го отрязаха. Очаквате ли да посети и България?

-Той няма да дойде тук, а ще извика Бойко Борисов. Тук му е губернията. Ние веднага би трябвало да поставим въпроса за Ангорския договор от 1925 г. Той засяга насилствено прогонени от турската армия български бежанци, избягали от родните си места, за да спасят живота си. Общо са 34 хиляди души, които са притежавали 2 милиона декара ниви и лозя и 213 хиляди декара гори. Всички те са имали документи за собственост. Много от тях не са успели да ги вземат при бягството си, но има и такива, които са ги запазили и са ги предали на наследниците си. Те се третират като преселници, запазват правата върху имотите си, с изключение на тези, които се намират в Цариград. Следователно имат право да се върнат при тях, да ги владеят и използват по свое усмотрение. Турците ни дължат 11 милиарда долара с лихвите. Някой да е поставил този въпрос? Имахме да вземаме и от Либия, Иран, Ирак... През 1992 г. Ангорският договор беше препотвърден, и въпреки това Турция отказва да плати всичко, което ни дължи. Да не говорим и за тракийските бежанци. Няма кой да постави въпроса, Бойко Борисов е много страхлив. Един пример: с разпадането на Югославия Хърватия предлага на България да си вземем западните покрайнини, защото те не са дадени на Сърбия, а на Югославия. Тогава Соломон Паси каза: “Аз за едни чукари няма да си развалям отношенията със съседите.” Какви чукари бе, човек! Бил съм в Босилеград, бил съм в Ниш и нататък, там са основно българи.

-Имат ли смисъл споровете какви самолети да бъдат закупени за армията ни, след като турците разполагат с огромно в сравнение с нашето въоръжение?

-До 1989 г. ние имахме 470 самолета, от които 80 бяха учебни бойни машини МИГ-23. Това бяха страхотни самолети, западните летци наричаха МИГ-23 “лисицата” заради невероятните му качества. Беше с променяща се геометрия на крилата, можеше да лети много ниско и ставаше невидим за радарите. Турция го смяташе за изключително опасен, до такава степен, че при евентуален военен конфликт турското военно командване е предвиждало най-напред да бъдат ликвидирани българските пилоти на този тип самолети. Имахме и 3800 танка - най-много от всички армии в Европа. През 2014 г. сухопътните ни войски разполагаха с 80 танка. Това е смещно. Навремето само един български полк имаше 95. Имахме три армии, пет танкови и три ракетни бригади, 28 ракетни комплекса СС-23 и друга техника. Едва ли тогава някой би се решил да ни нападне. Всяка наша дивизия имаше страхотна мощ. В мирно време тя се състоеше от 9 хиляди човека, при екстремна обстановка нарастваше до 14 хиляди. В нея се включваха 3 мотострелкови полка, по един танков, артилерийски и зенитно-ракетен, транспортен и свързочен батальон и пр. При мобилизация можехме да комплектоваме напълно частите за не повече от 72 часа. Да говорим сега за национална сигурност означава да се гаврим. В случая става дума за това кой да лапне комисионите. Но има и още нещо: у нас има политици под наем. Вземете например Спас Гърневски - беше в БКП, после в СДС, сега е в ГЕРБ. Ами Тома Биков, Антон Тодоров, Методи Андреев? Плазмодии! 

 

Интервю на Христо КУФОВ

Вестник „Златна възраст”


Полковник Ангел Тюфекчиев

Полковник Ангел Тюфекчиев