nabore.bg

Хората говорят

Анелия Раленкова дала името си на бисквити

Невероятната гимнастичка на Коледа навърши 51 години

 

Една от най-успешните гимнастички на България Анелия Раленкова е родена навръх Коледа. Раленкова е едно от така наречените „златни момичета" на Нешка Робева. Сред успехите й са златен медал в многобоя, златен на бухалки, сребърен на въже, топка и лента на Световното първенство в Мюнхен, Германия през 1981 година. Следват златен медал в многобоя, златен на въже и обръч, сребърен на бухалки на Европейското първенство в Норвегия през 1982 година. Идват нови и нови успехи - сребърен медал в многобоя, златен на обръч, бронзов на топка, бухалки и лента на Световното първенство във Франция през 1983 година.

 

Много са и призовете й

 

от Европейското първенство във Виена през 1984 година. Неслучайно бисквитите "Анелия" са кръстени на гимнастичката в чест на постиженията й през 80-те години. Ани печели невероятните 10 златни медала на Световни и Европейски шампионати.

След приключването на състезателната си кариера Анелия заминава за Съединените щати. Това става през 1989 г. по покана на директора на американската федерация по художествена гимнастика. Не говорила изобщо английски, започнала да свързва думите в изречения на чуждия език чак на четвъртия месец от пребиваването си отвъд океана. През 1991 г. открива свой клуб по художествена гимнастика в Редмонд, Вашингтон. 

Заради сериозна дископатия

 

и парализа на десния крак

 

златното момиче се мести да живее в Палм Бийч, Флорида, по-известен в Америка като града на милионерите. „Имах нужда от слънце, защото в Сиатъл средно 226 дни в годината са дъждовни”, разказва спортистката. “Избрах Палм Бийч и неговия тропически климат. Школата оставих на моя колежка, с която сме като сестри, половин българка, половин туркиня”,обяснява Анелия.

Има един син.

 

Определя го като “американец отвсякъде”.

 

Той дори е роден на 4 юли -денят на независимостта. “От малък започна да монтира филми и иска да се мести в Холивуд”,казва Анелия. В началото на пребиваването й в Щатите родителите й гледали малкия, но по-късно тя си го прибрала при нея.

През 2009 г. Раленкова се връща у нас и взе участие в тв състезанието “ВИП Данс” по Нова телевизия. След това отново напуснаа страната и следите й се загубиха. В свое интервю от ноември 2014 година, Илиана Раева обясни, че Анелия в момента живее в Англия.

 

Наборе.бг


Един от коронните уреди на Анелия Раленкова в художествената гимнастика бе топката

Един от коронните уреди на Анелия Раленкова в художествената гимнастика бе топката

Едно от бляскавите изпълнения на гимнастичката

Едно от бляскавите изпълнения на гимнастичката

Раленкова днес

Раленкова днес