nabore.bg

Тежката дума

Анализ: Родилните мъки на новото чешко правителство

Пети месец след парламентарните избори в Чехия назначеният през декември м.г. премиер Андрей Бабиш отново опитва да получи подкрепа за ново правителство на малцинството в 200-членната Долна камара. Сегашният служебен кабинет се състои от 6 членове на партията-победителка АНО и 9 нейни безпартийни номинанти. Идеята е до 10 април да бъде договорена съвместна програма и състав на коалиционно правителство на малцинството със социалдемократите (ЧСДП) с парламентарна подкрепа на КПЧМ (комунистите). В камарата АНО разполага със 78 места, а ЧСДП и КПЧМ с по 15. В предшестващия състав на камарата ЧСДП имаше 50, а КПЧМ 33 депутати.

Доскорошните преговори на АНО с антимигрантската партия „Свобода и пряка демокрация” (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура (с майка моравянка, баща японо-кореец)

 

не са се увенчали с успех.

 

ЧСДП и СПД „имаха проблем” с разследването на премиера /плюс още 10 души/ за правомерността за ползване на евро-дотации за обновяването на курортния комплекс „Щъркелово гнездо” (бивш чифлик) преди десетина години. Бабиш инициира снемане на депутатския си имунитет с цел подпомагане на разследването. Партията му застана зад него като премиер.

На 15 март той заяви, че за съставянето на правителството ще преговаря единствено със социалдемократите. Центродесните се дистанцираха отдавна. Новият председател на ЧСДП Ян Хамачек изяви претенции за 5 министерски поста (МВР, правосъдие, социално дело, здравеопазване, МВнР). Пред телевизията „Барандов” бе притиснат да признае, че има афинитет към ресора „външни работи”, а в проблема с разследвания премиер изрази надежда за разрешаване с опцията от съседна Словакия. Сиреч, където премиерът Фицо за кратко време се бил решил

 

и подаде оставка с многозначителна усмивка.

 

И с думите: „Г-н президент, успокойте се! Оставам тук (т.е. в страната)”.

Реакцията на АНО за министерските кресла бе: „Максимум 4 поста за социалдемократите, от които един на силово министерство. Без финансите”.

Очертаващото се засега евентуално правителство, в комбинация с преизбрания национално отговорен президент Милош Земан, явно не допадат на познатия ни микс на глобалисти и неокони-геополитици от „утвърдени” демокрации в Европа и в света. Както не им бе по сърце правителството на Роберт Фицо, а още повече рационалния подход на тема национален суверенитет и на другите две вишеградски страни Унгария и Полша. Особено в аспекта т.нар. кандидат-европейци. В Прага и в няколко други градове вече са се състояли демонстрации на студенти и средношколци с обявявана цел: „за спазването на конституционните традиции” или „защита на демокрацията и независимите медии”. Които президентът Земан не бил аплодирал и приписа на съвестта на опозиционната партия „ТОП 9” (със 7 депутати в долната камара). Ако медиите не преувеличават,

 

се касае за стотици демонстранти от 200-300 учебни заведения.  

 

Демонстрациите у нас са ежедневие, критиките относно интелектуалната немощ на правителството и Народното събрание ежечасни, но не и сред учащата се младеж. И в Чехия липсват обединена и целеустремена–освен към софрата на властта - либерално-консервативна десница, както и условията от преди близо 3 десетилетия, когато добре известният от тогава сценарий се раждаше. Но изглежда, че чешките неправителствени организации не пестят „ресурсите” само за заплати и лично изконсумирвани до халер (чешката стотинка) проекти, а за разнообразие са спретнали и протестче против неглижирането на циганския Холокост.

 

Д-р Огнян ГЪРКОВ, дипломат

ogniangarkov.blog.bg


Огнян Гърков, дипломат

Огнян Гърков, дипломат