nabore.bg

Тежката дума

Анализ: Нови избори ще има - наполовина мажоритарни, в помощ на Бойко

Целта е малките партии да изпаднат от играта и да се увеличат мандатите за големите

 

Парламент с 8 партии обърка претенциите на Бойко Борисов да управлява сам. Преговорите за правителство, колкото и да има мераклии да споделят властта с него, са трудни и дори да се стигне до коалиция, тя няма да живее дълго.

Затова служебното правителство вече е подготвило поправки в избирателния закон, които да дадат едно рамо на ГЕРБ. Това съобщи сам премиерът Близнашки в интервю. Поправките са такива, че половината места в парламента да се избират мажоритарно. Медиите вече подготвят почвата това да се приеме като нещо много положително.

По принцип такива поправки не са работа на служебно правителство, а на новоизбрания парламент. Но Близнашки действа като маша на Борисов. Целта е по-бързо и безболезнено да се прокара избирателен закон, който да увеличи депутатските места на ГЕРБ.

Как ще се получи това?

При наполовина мажоритарни избори за депутатско място ще се състезават на втори тур двама кандидати, събрали най-много гласове на първи тур. Това могат да бъдат само кандидатите на ГЕРБ и БСП, също и ДПС в турските райони. Малките партии ще изпаднат от надпреварата. Относителната им тежест ще намалее наполовина, а ще се увеличат мандатите за големите партии.

Реформаторският блок при такава смесена система ще намали депутатите си наполовина в най-добрия случай, а ГЕРБ пак няма да събере повече от 100-105 депутати (сега са 84).

РБ има неголям шанс да вкара по мажоритарна система най-много 3-4 депутати само на няколко места в София и големите градове. По пропорционалната система, ако въобще мине бариерата, РБ ще има двойно по-малко депутати от сегашните. Другите малки партии като "Атака", АБВ, Патриотичния фронт са в още по-трудно положение при наполовина мажоритарни мандати. Нито един техен кандидат няма да стигне до втори тур в нито един град - резултатите им на досегашните избори ги поставят след трето място по гласове. Имат шанс да вкарат депутати по пропорционалната система, ако минат бариерата от 4%, но те ще са наполовина по-малко - 5-6, вместо 11-12, както е сега. 

Така като партньор за ГЕРБ се очертава ... БСП. Това е коалиция по германски модел.

По такава наполовина мажоритарна система беше избрано Великото народно събрание през 1990 г. Реформаторите от бившата БКП, които свалиха Живков, тогава отстъпиха и допуснаха пропорционална система, за да влязат повече от новите демократични партии. С изцяло мажоритарна система през 1990 г. БСП щеше да спечели близо 2/3 от местата в парламента. Само в големите градове тогавашното СДС щеше да има представителство.

Сега ситуацията е такава, че и трите големи партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, са заинтересовани и ще приемат такъв закон с наполовина мажоритарни избори.

Останалите места по пропорционалната система няма да се изчисляват по сегашния метод, а по стария - Д’Онт. Сегашната система била несправедлива. Целият законопроект и напъните на служебния кабинет се въртят около това, че Борисов не можа да спечели изборите убедително и да управлява сам. Затова служебният кабинет му измисля услужливо закон, който да му осигури повече места в парламента.

Има нещо непредвидимо обаче, ако големите партии приемат този закон. Мандатите на БСП също ще се увеличат. Техните кандидати на втори тур ще съберат анти-ГЕРБ гласове, които сега отиват в други партии. ГЕРБ също ще увеличи броя на депутатите си, но ще трябва да дели властта при по-тежки условия, отколкото сега евентуално с две-три малки партии като Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Предстои българският избирател да види и как ще работи системата за купуване на гласове при мажоритарни избори и как в тях успяват само кандидати с много пари зад гърба си.

Един след друг лидерите от Реформаторския блок (РБ) признават, че било грешка условието им за коалиция Бойко Борисов да не е премиер. Първо Божидар Лукарски каза, че това изискване било “трик” за привличане на гласове. После Радан Кънев каза, че е грешка. Подобни неща обясниха и други от блока. Така пътят към коалиция с ГЕРБ е открит.

Но Борисов не иска да дели властта. Скорошни избори са неизбежни, дори РБ да стане патерица на Борисов, както се очакваше още от протестите миналото лято.

 

Иван БАКАЛОВ

Вестник „Златна възраст”


Иван Бакалов, коментатор

Иван Бакалов, коментатор