nabore.bg

Тежката дума

Анализ: И лошите, и добрите в МВР си отидоха

Ведомството на ул. “6 септември” остава приоритет на Бойко - оттам излизат проблемите, които клатят властта

 

От създаването на новото правителство започнаха да ни облъчват с посланието, че в МВР има „добри“ и „лоши“. Добрият, естествено, бе новият министър, а лошите – назначените от предишната власт главен секретар на МВР и председател на ДАНС. На тях се приписваха всички неуспехи в борбата с престъпността.

Преди десетина дни и едните, и другите вкупом си отидоха. Веселин Вучков беше казал, че ще предложи нови шефове на мястото на „лошите“ веднага след празниците, но изненадващо напусна министерския пост, защото премиерът не желаел да ги сменя.

 

Със своята сдържаност и такт той вдъхваше доверие,

 

а после изведнъж се оказа крайно емоционален и реши да хвърли оставка, при това демонстративно, точно когато тук беше шефът на ФБР.

На следващия ден обаче Бойко Борисов поиска и получи молбата за напускане на Светлозар Лазаров. Шефът на ДАНС Писанчев го последва. Протестиращите против Орешарски пък настояха Вучков да си остане на поста, а Цветан Цветанов очевидно не одобри новия избор на премиера за министър на вътрешните работи – Румяна Бъчварова. Така че е доста трудно да се ориентираш кой за кого е и за какво се бори. Валери Симеонов изказа съмнението, че в ГЕРБ по този въпрос има два лагера.

От случилото се

 

може да се направят няколко извода.

 

Първо, премиерът не желае никакви конфликти и ги гаси веднага, понякога преди да са се разгорели. Има значителна разлика между това да предлагаш нов главен секретар на МВР, докато има титуляр на поста, и след като той е подал оставка. В първия случай можеше да възникнат правни спорове – нещо, което Бойко Борисов се стреми да избегне. Затова и Вучков, и Лазаров бяха освободени незабавно след като поискаха.

Второ, МВР остава първостепенен приоритет на Бойко Борисов. Там той

 

не допуска никакви самоинициативи,

 

а шефовете трябва да му се подчиняват безпрекословно. В двата кабинета, които оглавява, министър на вътрешните работи е и вицепремиер, при това – негово най-доверено лице.

И това е не защото в МВР се върши толкова важна работа, а защото оттам започват най-големите политически скандали. Сега – разработката „Червей“, преди – инцидентът в Лясковец, аферата около Мишо Бирата, изтичането на записи на разговори между премиер и министри и т. н. Заради тези истории продължават да се точат делата срещу бившия министър Цветанов и това очевидно прати във фризера по-нататъшната му политическа кариера. Борисов се бои да не се случи същото и с него.

 

Крум БЛАГОВ


Премиерът Борисов не дава МВР под чужд контрол

Премиерът Борисов не дава МВР под чужд контрол