nabore.bg

В джоба

Намаление: До 10 февруари плащаме данъците с 5% отстъпка

Всеки, който подаде декларация по електронен път също ползва намаление

 

Хората, които платят задълженията си към държавата до 10 февруари, ще получат 5% отстъпка. Всички, които подадат декларацията си по електронен път, ползват отстъпката до края на кампанията.

За целта в момента е необходим електронен подпис, съобщи бТВ. Данъчните очакват около половин милион подадени декларации до края на кампанията.

Неприятно изненадани могат да останат около 100 хиляди души, които са на граждански договор. Тъй като той не е бил удължен авансово, те ще имат да доплащат около 1/4 от годишния си данък и няма да могат да се възползват, както всички останали, от 5-процентаната отстъпка до 10 февруари.

Идеята на данъчните е посещенията при тях да се сведат до минимум. За тази цел ще се предостави възможност на хората за подаване на декларация чрез персонален код, вместо електронен подпис. По този начин около половин милион българи ще спестят по около 30 лв. на година. Издадените вече над 150 хиляди кода засега обаче могат да се ползват само за справка.

С подаване на данъчната декларация младите семейства с ипотека за първо жилище могат да ползват облекчение, като трябва да предоставят документ за платените лихви през годината.