nabore.bg

Дом и двор

За овощарите: Ако искате да берете праскови, пръскайте сега

Бердолезовият разтвор не се препоръчва за ябълките и крушите

 

Сега от пръскане най-вече се нуждаят костилковите видове. Трябва да се направи в края на февруари или началото на март. Помага много срещу ранното кафяво гниене, сачмянката, а прасковата без него просто не може, защото навсякъде из страната страда от болестта къдравост.

Дали сте направили първото зимно пръскане в края на листопада или не, няма значение – ако искате да берете плод, сега трябва да пръскате.

Основният препарат е синият камък под формата на бордолезов разтвор, а подходящият момент е тих и безоблачен ден. Напръскайте не само клоните в короната, но и стволовете – обилно, просто да се облеят. За да постигнете това, трябва да нагласите разпръсквача на едри капки, за разлика от лeтните пръскания, когато струята трябва да се разнася тънка като мъгла. Прасковата напръскайте непосредствено преди набъбването на пъпките и още веднъж след десетина дни.

Тогава може да използвате дитан М-45, скор 250 ЕК, санкоцеб 80 ВП или друг – консултирайте се в агроаптеката.

А ябълките и крушите не пръскайте с бордолезов разтвор. Няма да им помогне срещу струпясването. Срещу него се пръска предцъфтежно и следцъфтежно.

 

Наборе.бг