nabore.bg

Интервю

Акад. Борислав Йотов, бивш градски прокурор: Искам да се върне смъртното наказание (втора част)

Политическата мафия у нас не допуска умни и компетентни хора до властта, имитира се борба с корупцията и престъпността

 

(Продължение)

 - Кризата с мигрантите ли е най-голямата опасност за България?

- Под прикритието на мигранти тук влизат потенциални терористи. Този проблем сега е най-актуален. През 716 г., когато 200 хиляди арабски пълчища напират към Константинопол, византийският император моли хан Тервел за помощ и той с 14-хилядна българска армия се притичва и спасява не просто Византия, а Европа! Иначе тя още в 8-ми век да е станала арабски халифат. Днес 500-милионна Европа с 50-милионна армия и жандармерия не може или не иска да се справи - ето големия проблем. Европа е историческа длъжница на българския народ. Тя ни изостави през 1396 г., когато турците ни завладяха, и чак когато те стигнаха до Виена, тогава се сетиха да се бранят. В момента никой не може да бъде осъден, тъй като в правния свят тероризмът не е инкриминиран като престъпление, подведен е под общите правила за убийства с особена жестокост на повече от 2 лица и т.н. Няма и не може да има ефективно противодействие срещу него, докато ООН не приеме конвенция за борба срещу тероризма, каквато има за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. Това е първата международна конвенция, приета е на 9 декември 1948 г. Този правен вакуум пречи. Защитил съм докторска дисертация по тази тема. Политиците нямат интерес от регламентиране на тази дейност, защото тук се преплитат много политически и военни въпроси, интереси на оръжейния бизнес. А иначе демонстративно уж се борят срещу тероризма, Федерика Могерини даже плака на шествието след атентатите в Париж и Брюксел. Демагогия, лицемерие и лъжа от страна на политиците.

- Във фалит ли е България - институционален, финансов, духовен, морален?

- Да, във фалит е. Освен липсата на законност, на обществен ред, на социална справедливост липсва историческа перспектива. Народът е обречен. При тази мизерия народът е на социалното дъно и го дращи с нокти така, както батакчани с голи ръце са ровили за вода в черквата преди баташкото клане. Това е клане на българския народ чрез геноцид. Не случайно у нас бедните стават по-бедни, а богатите все по-богати. Държавата я няма, това е територия, разграден двор. Ненормално е при този фалит на държавата всеки ден да се раждат нови милионери. Какви са тези пикльовци, които днес са собственици на най-големите хотели? Никой не пита. Къде е главният прокурор да попита: ти, който си собственик на Гранд хотел София или на емблематичния Гранд хотел България, откъде ги имаш тези пари? Ние десетки години работим и творим, а едва свързваме двата края. Големият проблем е, първо, липса на законност, и второ, липса на прокуратура, която да упражнява закона. Това беше направено чрез конституцията - за разлика от предишната, където беше написано, че прокуратурата организира и води борба срещу престъпността. А в сегашната пише, че тя следи за състоянието на законността. Няма специализиран орган, който да се бори с престъпността, затова тя е толкова висока.

- Но нали у нас е в сила закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество?

- Колко от тези, които имат незаконно придобито имущество, са в затвора? Нито един. У нас се приемат закони, но не се прилагат. Това е една фалшива, фиктивна имитация на борба с корупцията, беззаконието и престъпността.

- В едно ваше интервю казвате, че на България е нужна революция, но демократична и с правни средства. Какво точно имате предвид?

- Тази мисия можеха да изпълнят президентските избори. Нужен е един абсолютно нов човек, но не от тези сегашните мераклии, защото те са агенти на ЦРУ, на Сорос, юридически невежи и неграмотни хора. Плевнелиев окарикатури тази свята институция. Убеден съм, че ще има предсрочни парламентарни избори, съответно и президентски, и ще се приеме нова конституция, в която ще се регламентират съвсем други правомощия на президента.

- Казвате “ще се приеме”? Кой ще го направи? Кой ще предизвика подобен катарзис? Няма да се уморя да питам, в състояние ли е днешната политическа класа да измъкне България от дъното?

- Единствено в състояние да направи това е умният, мислещият български народ. Това са две много различни понятия: аз говоря за мъдрия ни народ, не за опростаченото, идиотизирано население, което не мисли. Той е силата и основата на гражданското общество. И както в природата има кръговрат на процесите, абсолютно съм сигурен, че и в обществото ще има такъв кръговрат. Неизбежно ще настъпи промяна. Това е обективният ход на историята. За съжаление не става бързо, но в близките години този умен, интелигентен български народ ще си каже тежката дума. И тогава ще го има този катарзис, това духовно пречистване. Връщам се към вашия въпрос за революцията: явно е, че тези т.нар. еволюционни промени са имитация, нещо фалшиво и фиктивно, докато революцията предполага коренна, съществена, кардинална промяна на политическата система, на установения обществен строй. Затова акцентирам на този момент - с мирни средства. Според мен е отживелица, не трябва да има революция чрез въоръжена борба, да се дават невинни жертви. Все пак силата на правото чрез избори и референдум може да бъде установена. Въпреки че мафията точно затова допуска и двата правни института, защото смята, че по този начин няма да се извърши тази революционна промяна, тъй като тя е силна с парите си и ще ги фалшифицира. Едно от съображенията да не участвам в тези избори е моят основателен страх от фалшификация. Затова казвам, че ще спечели този, за когото ЦРУ е решило да бъде президент.

- Само ЦРУ ли?

- Да. КГБ е заето с икономически въпроси. Политическите, съгласно договорката между Горбачов и Рейгън, се решиха през 1986 г. Те си разпределиха влиянията. Всъщност това, което става, е въплътяване на онова, което после е решено и оформено на кораба “Максим Горки” между Горбачов и Буш-старши.

- Защо, според вас, трябва да се върне смъртното наказание?

- Категорично трябва да го има, но само при квалифицирани убийства, при грабеж, придружен с убийства, при изнасилвания, придружени с убийства, и при т.нар. тероризъм със смъртни случаи. Предложих да има и за национално предателство - единственото политическо престъпление, но в Наказателния кодекс има голяма празнина, за него няма дефиниция, което не е случайно за мафията, така както не е случайно, че няма дефиниция и за порнографията. Т.нар. законодатели са потенциални - не, всъщност реални извършители, но съзират, че носят отговорност и затова не искат да инкриминират тези деяния.

- Има ли основание да наричаме всички тях политическа мафия?

Това е общо понятие. Моето кратко определение е следното: власт плюс пари е равно на мафия. За мафия можем да говорим само за лица, които черпят своите противозаконни облаги от властта. Прави ми впечатление, че и за мафия, както и за тероризъм, няма легално определение. Неофициално тези две мои определения се възприемат в правния свят, даже много адвокати ми донасят решения на съда, в които се позовават на моето становище във връзка с организираната престъпна група, което е аспект на мафията.

- Защо мълчи нашата интелигенция?

- Не е вярно. Истинската интелигенция не мълчи. Аз например се считам за част от нея и никога не съм мълчал. Вземете бойката разследваща журналистика. След 10 ноември четях колко остро, компетентно и непримиримо журналистите поставят въпросите за приватизацията, за банките, за ремедетата, за касовата приватизация. Те просто предупреждаваха, но никой не ги чу. Има и придворни журналисти, послушници и слуги. Не случайно ние с вас водим този разговор. Не бихме си губили времето, ако сме придворни слуги. Не случайно има толкова много убити журналисти в световен мащаб, но малко магистрати, което говори от кого я е страх мафията. Трудна е борбата с нея, защото тя има най-силното оръжие - властта и парите. Но най-много я е страх от ума. Затова тя не допуска умните, компетентните и почтените хора до властта. Ето и сега тя не допусна нито един умен, почтен, интелигентен човек до президентските избори, защото такива личности биха мотивирали народа да гласува. Аз например няма да гласувам, защото няма за кого. Не мога да се унижавам, под моето достойнство е да им вдигам процента на гласувалите и по този начин да легитимирам тези негодници.

 

Интервю на Христо КУФОВ

Вестник „Златна възраст”


Академик Борислав Йотов

Академик Борислав Йотов