nabore.bg

Интервю

Вирусологът акад. Ангел Гълъбов: Не съм съгласен с приватизацията на болниците

* Веднъж салмонелозата ме събори и мен - 3 дни бях на системи в болницата

 

* Възрастните хора да не ядат храни с изтекъл срок на годност, да засилят имунитета

 

Водещият наш вирусолог акад. Ангел Гълъбов е роден през 1939 г. Специализирал е в института "Пастьор" в Париж, както и в Московския университет. Изcлeдвaниятa мy ca нacoчeни основно към oткpивaнe нa aнтивиpycни пpeпapaти, aктивни cpeщy гpипa, ентеровирусите, аденовирусите и др., но напоследък името му нашумя с изследването на генетичната характеристика на населението на България, според което българите са чисти европейци. Автор е на над 200 научни публикации, от които 115 в чуждестранни издания. Има 40 изобретения, част от които са патентовани зад граница.

- Акад. Гълъбов, как оценявате реформата на здравния министър д-р Петър Москов?

- Не съм запознат, не съм в здравната мрежа, но не мога да се съглася с обединението на болниците и не мога да се съглася с приватизирането. Струва ми се, че министър Москов прекалено много оригиналничи. Може да е умен човек, но ми се струва, че не е от здравната мрежа. Много хора се опитваха преди него... Имаше случайни министри, една ендокриноложка случайно намерена, имаше един акушер-гинеколог от Кюстендил, имаше един хирург от Варна. Дори една депутатка сега в парламента, която говори за свинския грип, че бил измислена пандемия. Това са глупости! Една сутрин я разобличих по радиото, тя нищо не може да каже. Тръгнала да се изказва!

- Справедливо ли е да се разделят хората на такива със социално значими заболявания и на маловажни пациенти?

-  За мен това е неправилно. Държавата трябва да отделя повече пари за здравепазването. Липсата на пари не е малък проблем. Има и много други, разбира се.

-Кога пациентите ще спрат да плащат “под масата” за лечението си?

- Не могат лекарите... Трудно им е. Моят син, например не желае да се занимава с лечебна медицина, прави образна диагностика. Масово колегите му избягаха на Запад.

- Сега е лято - какви са вирусите, които най-често се срещат в този сезон?

- Най-често сме нападнати от така наречените ентеровируси. Наричат се така, защото се размножават в областта на тънките черва. Освен поражения, които причиняват там, много често дават и картина на така наречения летен грип, и разстройства има разбира се. Способни са да навлязат в кръвта и да дадат поражения в някои органи. Например, могат да причинят асептичен минингит - възпаление на мозъчните обвивки. Могат да поразят мускула и обвивката на сърцето - миокардит и перикардит, могат да причинят поражение на междуребрените мускули - там има едно заболяване - бохомска болест и което е особено неприятно, да атакуват т.нар. бета клетки, които произвеждат инсулин. Тогава се получава един много тежък инсулин зависим диабет.

-Какви са симптомите?

-Някои от тях са много леки. Това е едно заболяване, което се характеризира с повишена температура, главоболие, запушен нос, кашлица и разстройство. Най-често тези симптоми са съчетани в двете системи - дихателна и чревна. Възможно е някои да получат мехурчета по дланите и в устата. Важна особеност е, че 80% от инфекциите протичат без симптоми, но тези хора, въпреки че нямат болест, могат да заразят други и да пренесат вирусите, като по този начин може да се получат сравнително тежки инфекции при други хора.

- Как можем да се предпазим от летните вируси?

- Най-добрият начин е личната хигиена - идеално измиване на ръцете. Особено важно е да се почистват плоскостите, където се приготвя храна вкъщи, да не се допуска кацането на мухи, да бъдат добре почистени със съответни препарати, преди да се започне подготовка на храната за консумация. Вирусът може да го пипнем в трамвая, в автобуса, в метрото. Трябва много да внимаваме на местата за обществено хранене като разни будки за сандвичи и дюнери или съмнителни ресторанти. Да се избягва всякакъв контакт и допир с мухи и местата, на които кацат и да се следи дали човекът който работи и ви подава храната е с ръкавици. Опасни са храните, които се разнасят по плажовете. Ако човек е в басейн, трябва да вземе душ преди влизане, за да не замърсява водата с микроорганизми. Задължително след излизане също трябва да мине през душа. Това се отнася и за къпане в морето – при излизане трябва да се измиваме много добре, тъй като морските води в крайбрежните райони могат да са пълни с тези вируси, които са устойчиви във водата.

-Споменахте, че вирусът може да се пренесе от папатаци?

- Да, те причиняват папатациева треска в южните, най-топли райони и то при пребиваване близо до плажа през по-късните часове на деня - 18-19 ч. Тогава тези малки комароподобни са много активни. Тази треска води до симптом на зачервяване на очите, общо неразположение, температура два-три дни и преминава.

-Можем ли да се заразим чрез водата, която пием?

- Да, водоизточниците могат да са източник на замърсяване на хепатит А, който се предава от пробиви във водоканалната система. Затова е желателно да се пие преварена вода, минерална, а най-добре чиста планинска вода. Имаме прекрасни извори.

-Лечението с антибиотици решение ли е?

- Антибиотиците нямат никакъв ефект. Трябва да се изчака 2-3 дни и чак тогава да се постави антибиотик, след консултация с лекар, тъй като през лятото се срещат и много тежки хранителни инфекции, свързани с т. нар. „салмонелозни бактерии”. Те се срещат при заразени яйца, майонеза, сладоледи и други. Летните вируси са много устойчиви в околната среда.

-Казвате, че възрастните хора са по-уязвими, какво ще ги посъветвате?

- Да мият добре плодовете и зеленчуците си и да внимават за срока на годност на храните, които купуват. Понеже разполагат с малко средства, те често взимат храна с изтекъл срок на годност. Освен това, възрастните имат намалено обоняние и често не усещат месото, ако е вмирисано, ядат го и оттам тръгват инфекциите. По пазарите често продават кюфтета и кебапчета, аз самият веднъж станах жертва. Бях гладен, хапнах и след това три дни ме спасяваха в болница, вливаха ми разтвори, обезводних се и доказаха, че е салмонела. Изключително важно за възрастните хора е да засилят имунитета си. Да се хранят с разнообразна храна. Млечните продукти са много благоприятни за тях. Желателно е да са подквасени, а не подправени с нишестета. Да хапват сирене, ако не могат да си купят, поне извара, масло, а не маргарин. България е богата на плодове и зеленчуци, хапвайте местни. Зелен фасул, патладжани, салати, бобови култури, са най-полезни.

 

Интервю на Драгомира ИВАНОВА

 


Академик Ангел Гълъбов

Академик Ангел Гълъбов