nabore.bg

Лични драми

А бяхме млади: Кръщението, което запомних за цял живот

От кръщението нямаме снимки, но на сватбата си направихме. Тук аз съм със съпруга си и младоженците


Това се случи в моето родно село Бяла река, Великотърновско. При нещастен случай почина кумецът ми Димитър. Макар и по-възрастни след като минаха няколко години си родиха момиченце. Щях да бъда кръстница на сватбата на Димитър, но се случи това нещастие. Бях ученичка в XI-ти клас и през пролетната щеше да е кръщението.

Майка ми ходи в Плевен и ми купи плат за две рокли. Едната за кръщението, а другата за абитуриентския бал... Купих си и кафяви обувки – танкови. Приготвихме много подаръци за бебето. Майка изплете роклички, фланела, елече, пуловерче и терлички. Аз ходих в Павликени и закупих роклички, шапки, обувки и други неща. Досега хората слагаха подаръците в бохча, а аз ги сложих в нова пазарска чанта. Тръгнахме към църквата и аз бях много щастлива и стъпвах гордо. Тогава в селото имаше много хора и ме поздравяваха.

Отидох в църквата и отец Неофит започна кръщението. Накрая подавам бебето на майката и казвам: „Еврейче го взех, християнче го давам.” Това беше през социализма, но никой не ни спря. След това отидохме в тяхната къща, а там подредена маса и кръстницата на средата на масата и до мен родителите ми.  Започнах да вадя от чантата и да трупам на масата. Те като не видели бохчата и дядо Андрей, дядото на бебето, каза: „Аз се чудех как тези богати хора идват с малко подаръци.”

Момиченцето го кръстихме Димитрина на името на брат й. Момичето порасна, изучи се, отгледа възрастните си родители. Омъжи се за хубаво момче от с. Светлен, Поповско. Голяма радост изпитах когато бях поканена на сватба. Рано сутринта от Силистра с лека кола потеглихме. Момчето живееше в Габрово и оттам тръгнали, а от моето село цял рейс сватбари. Тук беше моята майка, брат ми и съпругата му. Бях също поставена до кръстника на момчето. Добре бях одарена, но и аз се отплатих добре. Родителите на момчето се бяха подготвили добре и на двора имаше голяма трапеза, хубава музика и много хора. От кръщението нямахме снимки, но тук исках да се снимам. В късен след обяд - ние към Силистра, а сватбарите към село.

Когато днес си отивам на моето село винаги се срещаме. При тръгване все ми даваха продукти от градината си. Заедно с тях се радвам на техните деца – Надя и Богданка, в нейното име е като моето съкратено име Данка. Пожелавам им много здраве, много щастие на децата им и внуците. Вашата кръстница много ви обича!

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра