nabore.bg

Тежката дума

Недим Генджев: Местан прави далавери с политически ислям

 

1Учредяването на партията на Лютви Местан, която явно е протурска и финансирана от Турция, е тежко за България. Това казва в интервю   Недим Генджев, който е председател на Висшия духовен съвет на Мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание у нас. 

 По думите му турският президент Реджеб Тайп Ердоган се превръща в диктатор и възнамерява да налее много пари и средства във формацията на Местан, за да има влияние в българската политика. 

 Той коментира, че турските власти ще опитат да сплашат българските турци, които имат близки югоизточната ни съседка, ако не подкрепят бившия лидер на ДПС. "Аз самият имам брат, въпреки че повече от десет години не ходя в Турция. Казаха ми да не се появявам, защото аз преча на интересите на Турция. Но чрез тези роднини те ще влияят върху членове на ДПС и ще разкъсат партията на Доган. А мен ме предупредиха да не се връщам в Турция преди десет години", посочи Генджев. 

 Той коментира още, че голяма част от мюфтиите у нас са вербувани от Националната разузнавателна организация на Турция и служат на турските интереси и техния политически ислям. 

 "Тези хора са дошли с конкретна мисия. След като Турция дава помощи, защо те трябва да идват? Нека да се върнат младите момчета и на тях да дават заплатите. Да, ама не! Мустафа Алиш получава помощи, а защо има 400 джамии затворени? Защото се получава кръговрат - парите минават и отиват обратно при едни други хора, на които семействата им са в Турция, доскоро хрантутиха и депутати от ДПС, сега са отцепници около Местан и правят ДОСТ - да приятели са, но в далаверата, в политическия ислям", отбелязва председателят на Висшия духовен съвет на Мюсюлманско сунитско-ханефитско изповедание у нас.

Той признава, че в България има почва за разпространение на радикален ислям. "Обяснете ми, след като има три средни мюсюлмански духовни училища в Шумен, Русе и Момчилград, които са лицензирани от МОН, какви са тези курсове в Устина и Сърница? Шестмесечни курсове за имами! Чакайте, бре! Имаме три лицензирани средни мюсюлмански училища и полувисш ислямски институт, а пращаш хора в Устина и Сърница и никой не знае какво ги обучават там на тези коран курсове. По мое време във всяко от училищата, за които ви говоря, имаше по 450 ученици. А сега общо в трите и ислямския институт няма и сто. А в Устина има 120 в някакъв имамски курс. Затова се обръщам към ДАНС - нека да проверят какво се изучава там, кои са преподавателите, от България ли са, или от другаде, на какво учат децата, след като не допускат външни лица да влязат. Мустафа Хаджи се похвали, че обучил 57 000 души през тези медресета, това имами ли са, ходжи ли са, вярващи в какво са?", пита още Генджев. 

 

 

Източник: banker.bg