nabore.bg

Свят широк

А бяхме пред тях!

 

3Всички румънците вече ще имат пълен достъп до данните за приходите и разходите на държавните институции. Това ще помогне в борбата срещу корупцията, убеден е премиерът на страната Дачиан Чолош.

"Всеки гражданин, компания и данъкоплатец сега вече може да види как се разпределят държавните финанси и как те са похарчени от местната, областната или централната администрация”, изтъкна премиерът. "Тази прозрачност трябва да премахне риска от измами или корупция, защото много по-ясно ще стане какви пари се харчат и как се правят разходи и инвестиции", допълни той

 Стартираната от финансовото министерство програма позволява достъп до данните за изпълнението на бюджета всеки месец от страна на 17 720 държавни институции, включително парламента и министерствата.

Програмата е финансирана с европейски фондове и разработването ѝ отне 3 години. Досега бюджетната информация се изпращаше на финансовото министерство и централната администрация, което правеше по-труден достъпа на обикновените хора и гражданския сектор.

 Друга важна подробност е, че програмата извършва автоматични проверки на бюджетните данни и в случай на нередности блокира плащания, докато не се отстранят всички проблеми около тях. В значителна степен това може да помогне за спазването на бюджетната дисциплина и отчитането на дейността.

Финансовият министър Анка Драгу заяви, че данните за държавните компании и за договорите по обществени поръчки ще бъдат качени в платформата в следващите 4 месеца. Тя посочи още, че след около 2 месеца с начолото на втората фаза потребителите ще могат да видят точния брой на обществените институции и структурата им, доклади с обобщена информация, счетоводните им отчети, бюджетите и други данни.

 

 

Източник: banker.bg