nabore.bg

Архивите са живи

Годишнина: Отбелязахме 105 години от рождението на ген. Демир Борачев

- Тази снимка е от пролетта на 1960 г., когато с генерал-полковник Демир Борачев, тогава заместник-министър на МВР, и аз бяхме на тържеството за присвояването на първо офицерско звание на летците от випуска на Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Пазя снимката като скъп спомен за Борачев - антифашистът с три смъртни присъди, участник в Отечествената война, командир на 8-ми Приморски полк, на 3-та Балканска дивизия и на 4-та Преславска дивизия, зам.-председател на НС на Отечествения фронт, герой на социалистическия труд ..

Всичко това сподели пред мен 92-годишният генерал о.з. от авиацията Добрин Добрев, командващ войските на ПВО и ВВС през  1959-1963 г., след като произнесе слово пред състоялата се в Централния военен клуб среща, посветена на 105 години от рождението на Демир Борачев, 20 години от кончината му, 70 години от победата над фашизма и излязлата от печат негова книга „Една изповед”.

Славната ни военна  история ще съхрани в страниците си поне няколко  реда за генерала, посветил се на всеотдайна служба на България. Обаче е съвсем сигурно, че там няма да има нищо за онзи безцветен чиновник от Министерството на отбраната, който с учудване попитал: „Кой е този генерал Борачев?”. Точно този чиновник един час преди началото на тържеството държа в неведение сина на генерала - полк. о.з. Чавдар Борачев и организаторите дали могат да ползват поисканата с писмо две седмици преди това зала на клуба?!

 

Полк. инж. о.з. Веселин СТОЯНОВ, военен пилот първи клас

 


Генерал Демир Борачев, 1948 г.

Генерал Демир Борачев, 1948 г.

Две книги на генерала с неговите спомени

Две книги на генерала с неговите спомени

Синът на генерала - о.з. полковник Чавдар Борачев, служил дълги години във военното разузнаване

Синът на генерала - о.з. полковник Чавдар Борачев, служил дълги години във военното разузнаване