nabore.bg

Дом и двор

10 съвета за идеално гладене

1. Дрехите, които не са 100% вълна или 100% коприна, не трябва да се гладят често, макар че лесно се мачкат. От гладенето те се развалят и затова е по-добре се изчеткат с влажна четка. След това се поставят на закачалка на сенчесто и проветриво място. От влагата гънките се изправят и тогава съвсем леко тъканта може да се приглади.

2. Преди гладене винаги проверявайте ютията върху плата. Проверката става на такова място, където, ако се повреди, не се забелязва.

3. За да получат бял цвят и да запазят формата си трайно, белите дантели и дантелените покривки се потапят в прясно мляко и се гладят влажни.

4. Ако сте ожълтили памучен плат, опитайте да потъркате петното със студена вода и отново изперете дрехата.

5. Пресъхналите дрехи, се навлажняват преди гладене, като се напръскат с гореща вода и се навиват плътно на руло за 15-20 минути. Горещата вода овлажнява дрехите и гладенето става лесно.

6. Не гладете бельото си, защото се деформира.

7. Не гладете фланелки с напечатани мотиви от лицевата страна.

8. Дрехите с тъмни цветове гладете от опаката страна.

9. При гладенето на ризи спазвайте следните правила - започнете от вътрешната страна на маншетите, от средата към краищата. Обърнете и изгладете външната страна. Продължете с ръкава. Следва предницата. Започвате от копчетата и продължавате като гладите останалата част отдолу нагоре. После е ред на гърба като фиксирате шевовете на платката в долната част, ако носите ризата над панталона. Изгладете и другата предница. Завършете с яката, обърнете и я изгладете към краищата. Повторете и от лицевата страна.

10. Когато гладите блуза, започнете от гърба, после изгладете предницата, яката и ръкавите. При роклите редът е точно обратен - започва се с ръкавите и се свършва с гърба. Яката се глади най-напред от опаката страна, а после от лицевата.