nabore.bg

Свят широк

ЧНГ: В Бразилия празнуват на плажа, в Китай – без нож на трапезата

Ако на Коледа всеки се прибира у дома си, за да бъде на празника със семейството, то за посрещането на Нова година е добре да бъде навън. Всяка страна посреща празника с тържества, карнавали и веселби до сутринта, навсякъде струи пищност, блясък, светлина. Настроението е приповдигнато, всички се радват и веселят, за да бъде радостна и щастлива новата година!

БРАЗИЛИЯ. Световните столици посрещат Нова година с пищни тържества на големите прощади и улици. Най-атрактивно отбелязват празника в Бразилия, където вместо на улицата хората се събират на плажа. Бразилците са известни с безкрайните фиести, коит си организират почти за всеки празник. Посрещането на Нова година в Рио де Жанейро е толкова популярно, колкото

 

известният карнавал, който се провежда ежегодно

 

през февруари. Милиони бразилци, както и хиляди туристи се събират на известния плаж Копакабана.

Бразилците, които се събират на Копакабана на 31 декември, задължително са облечени в бели дрехи. Всеки от присъстващите по желание може да добави към облеклото си и аксесоар во пределен цвят. Известно е, че тези, които носят нещо в червено, си пожелават през настъпващата година нова любовна връзка, жълтото е за просперитет, зеленото е за здраве. Местните вярват, че в океана живее всемогъщата богиня Яманаши, която е закрилница както на всеки човек, така и на целия народ. За успешна, мирна и здрава година Яманаши получава много подаръци, бели рози и шампанско. Лодки с многобройни дарове се пускат в океана. Целият този ритуал приключва с грандиозни фойерверки. Зарята продължава 15-20 минути, а гледката е незабравима.

КИТАЙ. Новата година е един от най-големите празници в Китай. Тя не се празнува на точно определена дата, както е прието в Европа. Датата се определя според китайския лунен календар и е между средата на декември и средата на февруари. Китайската нова година се нарича Чун цзе /посрещане на пролетта, пролетния фестивал/. В украсата на жилището в облеклото доминира червения цвят – цвета на Слънцето, радостта.

 

Над вратата се закачат пет дълги ленти,

 

символ на петте вида щастие: късмет, почести, радост, дълголетие и богатство. В дните преди празника домовете се почистват основно, не с хигиенична, а с ритуална цел, за да се измете всичко лошо от къщи. Приготвянето на храната трябва да приключи по-рано, за да не се използва нож на празника – смята се, че с ножа се отрязва късметът.

На трапезата, след като се сипят пет топли ястия, пет чаши вино, пет чаши чай и десет пръчици за хранене за пет поколеня предци. Задължително присъстват семенат ана лотос и гинко и чернит еморски водорасли. В никакъв случай не се поднася соево сирене тофу заради белия му цвят - цвете на смъртта и несполуката.

 

На масата се слагат пелмени.

 

Поднасят се и ориз и кръгли плодове – ябълки, портокали и мандарини, които символизират любовта, семейството. Спагетите символизират дълъг и щастлив живот.

МЕКСИКО. Според традицията мексиканците украсяват себе си и домовете си с много цветя. Прието е на тавана в стаята, където са гостите, да се окачва обемист съд, пълен със сладкиши под формата на животни и чудовища. Завързват се очите на гостите и започват да удрят с тояги по съда. Вярва се, че който пръв счупи съда, ще има голям късмет през новата година.

 

 

Дора АЛЕКСАНДРОВА